Fysioterapiakeskus Veto ja lepoFysioterapiapalvelut

Akupunktio

Akupunktio on tuhansia vuosia vanha kiinalainen hoitomenetelmä. Perinteisimmillään akupunktiossa on kyse ennaltaehkäisevästä hoidosta, joka sisältää neulottelun lisäksi ohjeita terveistä, tasapainoisista elämäntavoista.

Länsimainen lääketiede on viime vuosikymmeninä selvittänyt akupunktion vaikutusmekanismeja ja vaikuttavuutta. Todennäköisiä vaikutusmekanismeja on löydetty, vaikka tieteellisesti vahvat näytöt puuttuvat.


Miten akupunktio vaikuttaa?

Melzackin ja Wallin ns. porttikontrolliteorian mukaan voimakas tai nopeampi kilpaileva ärsyke vaikeuttaa kipuärsykkeen pääsyä aivoihin. Erilaiset ärsykkeet vapauttavat aivoista ja aivolisäkkeestä kemiallisia välittäjäaineita, joiden vaikutus vähentää kipuaistimusta. Mittaamalla on voitu osoittaa, että kehon lämpötila nousee parilla asteella sekä neulotuskohdassa että myöhemmin koko kehossa. Lisäksi aivojen cortexin on todettu aktivoituvan hoidon seurauksena.


Mitä akupunktiolla hoidetaan?

Akupunktio on länsimaalaisessa lääketieteessä arvioitu käyttökelpoiseksi hoitomuodoksi mm. halvauskuntoutuksessa, päänsäryssä, tenniskyynärpääkivuissa, fibromyalgiassa, lihasten kiputilojen hoidossa, nivelkulumissa, alaselän kiputiloissa ja rannekanavan ahtaumassa. Lisäksi akupunktiolla voidaan helpottaa allergisen nuhan ja astman oireita. Allergioiden hoidossa riittää 3-5 hoitokertaa.

Fysioterapian piirissä akupunktiota käytetään lähinnä tuki- ja liikuntaelimistön, kuten selkärangan ja raajojen nivelten kiputilojen hoitoon. Hyviä tuloksia on saatu myös fibromyalgiassa ja monivammapotilaiden kuten hemiplegiapotilaiden hoidossa sekä pahojen arpikudosten poistossa.


Kuka akupunktiota antaa?

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) hyväksymää akupunktiokoulutusta on järjestetty fysioterapeuteille vuodesta 1995. Koulutus on järjestetty Suomen fysioterapia- ja kuntoutusyrittäjät FYSI ry:n ja Suomen lääkäreiden akupunktuuriyhdistyksen yhteistyönä. Suomessa on tällä hetkellä pari sataa tutkinnon suorittanutta fysioterapeuttia.

Veto ja levossa akupunktiotutkinnon ovat suorittaneet Hanna Malmi ja Sari Laine.

Meillä akupunktio on osa fysioterapiaa, johon liittyy muitakin hoitomenetelmiä (esimerkiksi lämpö-, kylmä-, sähköstimulaatio- ja TNS-hoidot, IF-hierontaesihoidot ja jumpat, manipulaatio, OMI, lymfaterapia ja ohjeet itsenäiseen harjoitteluun). Akupunktio on yksi työvälineistä, joilla pyrimme nopeuttamaan asiakkaidemme toimintakyvyn palaamista.

Tehokas akupunktiohoito edellyttää huolellisen hoitokohteen valinnan ja neulottelun lisäksi luottamuksellista hoitosuhdetta hoidettavan ja hoitajan välillä. Akupunktion teho kestää tunneista vuosiin. Noin kolmasosa ihmisistä ei reagoi akupunktiohoitoon ollenkaan.


Täytä nettilomake ennen ensimmäistä
käyntiäsi ja hoitojaksosi päättyessä

Parhaan palvelun takaamiseksi pyydämme että täytät nettilomakkeemme ennen ensimmäistä käyntiäsi ja uudelleen ennen viimeistä käyntiäsi. Näin voit täyttää tietosi kaikessa rauhassa itsellesi sopivana hetkenä.


Linkkejä

Acupuncture.com » (englanniksi)
Akupunktio lääketieteellistä hoitoa täydentävänä hoitomuotona »
FiMnetin akupunktiolinkit »
NCCAM: Acupuncture Information and Resources » (englanniksi)
Suomen Fysioterapeuttien Akupunktuuriyhdistys ry »Avoinna:
ma-to 8-19, pe 8-16
kesäperjantaisin (1.5.-31.8.) 8-15

Veto ja lepo, Kauppakuja 2, 21200 Raisio  |  Ajanvaraukset ja tiedustelut (02) 4340 550  |  Kaikki yhteystiedot »